Švyturio-Kauno Krepšinio Lyga
Varle.lt Sport Turas Adrelsta Vilterra Vilterra
 
© 2010 Kauno tinklinio mėgėjų lyga
Visos teisės saugomos.
Sukūrė: Netas

Vytautui Kirkliauskui ‒ Septyniasdešimt! Sveikinimai! (2018-06-06)

Vytautui Kirkliauskui ‒ Septyniasdešimt! Sveikinimai! (2018-06-06)

Kauno tinklinio lygos bendruomenė sveikina "Kauno tinklinio Mohikaną" - Vytautą Kirkliauską 70-mečio proga ir linki daug sveikatos bei toliau išlikti tokiam žvaliam ir jaunatviškam, bei taip mylėti tinklinį!

Kviečiame pasiskaityti interviu su Jubilijatu!

Treneris išlikęs ištikimu savo profesijai

Interviu. Vytautas Juozas KIRKLIAUSKAS: "Su malonumu pasveikinsiu tinklinio specialistą, kuriam pavyks paskirti save tinklinio pamainos ruošimui su berniukais vienoje darbovietėje - Kauno sporto mokykloje".
Beveik puse šimtmečio, 46-erius metus, treneris V. J. Kirkliauskas Kaune tinkliniui buvo "užkabinęs" daugiau nei 500 moksleivių, tačiau ne visiems norėjosi leisti laisvalaikį sporto salėje. Išlikdavo tik pamėgę šią gražią, intelektualią sporto šaką ir garsino sporto mokyklą, miestą bei Lietuvą. Treneris V. J. Kirkliauskas, prieš du metus mėgstamą darbą užbaigė. Jo archyve keturi tomai suklijuotų straipsnių iškarpų iš tuometinių laikraščių "Kauno diena", "Sportas" , kuriems jis tiekė informaciją apie tinklinio gyvenimą Kaune ir šalyje. Lentynoje puikuojasi tinklinio tematika trys leidiniai. Laisvalaikiu jis teikė pagalbą tiems, kurie organizavo įvairius renginius ne tik mieste, bet ir šalyje, o jie atsidėkodavo padėkomis. Jų surinkęs per šimtą. Kūno kultūros ir sporto departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės įteikė V. J. Kirkliauskui "Sporto garbės kryžių", "už nuopelnus olimpizmui" apdovanotas ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto. Birželio 6-oji diena V. J. Kirkliauskui ypatinga - 70-asis gimtadienis.

Ta proga kalbiname jubiliatą:

-Kas lėmė užbaigti mylimą darbą?

- Sovietmečiu baigęs tuometinį Lietuvos valstybinį kūno kultūros institutą gavau paskyrimą atidirbti du metus Kaišiadorių vaikų sporto mokykloje, bet po metu, žinomi tinklinio specialistai, treneriai - R. Magelinskas ir V. Margevičius suviliojo mane į Kauno kompleksinę sporto mokyklą (direkt. J. Bartninkas) treniruoti berniukus ir pasirodo "pririšo" ilgam. Iš šios mokyklos išaugo Kauno tinklinio mokykla (pirmasis direktorius A. Berukštis). Vėliau minėti treneriai irgi buvo jos vadovais. Su jais kartu džiaugėmės iškovoję pergales ir liūdėjome patyrę pralaimėjimus. Pirmaujančią Lietuvoje mokyklą pripažino okupacinė valdžia, jai buvo suteikusi net olimpinio rezervo mokyklos vardą. Atkūrus Lietuvos Respublikos Nepriklausomybę miesto sporto mokyklų "reformatoriai" sujungė tinklinio, gimnastikos ir plaukimo mokyklas, o vadovauti "pastatė" naują direktorę, pasijaučiau svetimu. Užsidarė išvykos. Išgirsdavau frazę: "Nėra pinigų". Ne kiekvienas tėvas išgalėjo leisti sūnui išvykti į kontrolinius turnyrus. Nudžiuginau auklėtinius pažymėdamas 35-eriu darbo metų sukaktį. Surengiau turnyrą iš savų lėšų. Įsteigiau pereinamąją taurę, prizininkams medalius, geriausiems žaidėjams prizus. Dešimt metų džiaugėmės kartu su Alytaus (tren A.Sidaras), Marijampolės (tren. R. Sujeta), Druskininkų (tren E. Suchanekas) komandomis, bet direktorė jį vykdyti uždraudė. Atsieit, kol esi gyvas - negalima.

- Ar sovietmečiu ruošti tinklinio pamainą Kaune trenerių nestigo?


- Norinčių buvo, bet pabandę nelengvą darbą - surinkti berniukus į grupes (kad uždirbti reikėjo 3-jų po 16-ka moksleivių kiekvienoje), žinant krepšinio konkurenciją, ypač Kaune, visiems noras pradingdavo. Net 15-ka kolegų išbandė save. Tvirčiausiai "užkibę" buvo M. Nikitinas ir du buvę mano auklėtiniai - R. Jagentavičius ir R. Nauckūnas. Ištvermingai laikosi treneris R. Ungurys. Dabar, su Rimgaudu kartu sėkmingai su berniukais darbuojasi dvi trenerės - J. Kontvainienė ir R. Skorupskiene. Menkas atlyginimas atbaido net baigusius studijas LSU. Supranta, lengviau treniruoti jau paruoštus žaidėjus.

- Kodėl nepasukote lengvesniu keliu?

- Negalvojau, kad mano kelias sunkus. Su komandomis siekiau pergalių, o išleidęs 12-tokus, rinkau penktokus vėl ir taip ruošiau pamainą kitiems. Džiūgavau, kai į Lietuvos jaunių čempionato finalą pateko mano pirmojo rinkimo 1957- 58 m. gim. komanda, kurios žaidėjai dar senjoru komandose - R. Mogenis, R. Pakulis, I. Pantelejevas, A. Volobujevas (Kauno vyrų komandos trenerės asistentas), o buv. sovietų sąjungos jaunių čempionas R. Ašmys ir dabar rungtyniauja Kauno mėgėjų tinklinio lygoje. Vėliau vaikinai gimę 1960 metais (G. Aukštakalnis, V. Reinikovas, R. Liekis (visi trys gydytojai), K. Žliobas, A, Zuoza (LSU dėstytojas, docentas), R. Jagentavičius (kūno kultūros mokytojas) tapo vicečempionais. Be galo gera buvo, kai 1961-62 m. gim. jauniai (A. Beinoravičius, S. Kvedaras, A. Tarutis, A. Mackevičius, G. Rimdeika, A. Šalna, G. Bartašiūnas, A. Petkevičius, V. Smerdovas) iškovojo "auksą" ir gavo teisę dalyvauti buv. sovietų sąjungos jaunių pirmenybėse. Jų pavyzdžiu pasekė ir 1963-64 m. gim. komanda. Vėliau komandoms nugalėtojoms vykti į minėtas pirmenybes uždraudė. Leido tik Lietuvos rinktinėms, o jas komplektuoti teko ir man. Kartą buvau žymaus trenerio vilniečio B. Tarasovo asistentu, bet paskui jau mano asistentais buvo R. Kryževičius (Panevėžys), K. Mazgelis (Klaipėda), G. Pušnovas (Šiauliai).

- Kurią iš išleistų 28-nių komandų išskirtumėte?

- Visų pasiektos pergalės man buvo mielos. Tituluočiausia - 1970 m. gim. komanda (A. Gargasas, A. Kupčinskas, A. Želvys, G. Melieška, A. Šimukonis, E. Trapulionis, R. Nauckūnas, M. Domskis, E. Lideika, R. Vyšniauskas). Jai pavyko kas du metai iškovoti atitinkamai Lietuvos vaikų, jaunučių ir jaunių čempionų vardus.

- Kokiu keliu paruošti tinklininkai 12-tokai pasukdavo?

- Visų, kaip ir dabar, laukdavo aukštųjų mokyklų komandos: "Atletas" (LSU), "Medikas" (LSMU), "Politechnika" (KTU), "Pilėnai" (ASU) arba "profkės" (dabar kolegijos). Jų sudėtyse tobulėdavo tarp vyrų miesto pirmenybėse. Kelis dešimtmečius jas organizavau, nes buvau skiriamas vyriausiojo teisėjo pareigoms. Pasibaigus pirmenybėms pateikdavau informaciją dienraščiui "Kauno diena" ir tuo metu populiariam šalyje laikraščiui - "Sportas". Dabar, kasmet vis aukštesniame lygyje, jas vykdo - Kauno mėgėjų tinklinio lyga (KMTL), prezidentas E. Sliežauskas.

- Ar patenkintas KMTL-u?

- Labai. Tokios šiuolaikiškos lygos seniai reikėjo. Labai norėjau išbandyti su savo treniruojamais vaikinais ir kartą dalyvavome, tiesa, savo lėšomis, nes sporto mokykla nefinansavo. Pavyko C grupėje iškovoti "Mažąją taurę". Ir gerai, kad tinklininkus priglaudė krepšinio lygą sukūręs entuziastingas žmogus. Tik jo dėka, dabar jau galima teigti, Kaune vyksta atviros miesto tinklinio pirmenybės, nes jose noriai dalyvauja ekipos iš Marijampolės, Kėdainių, Alytaus, Jonavos, Kazlų Rūdos. Niekada nemaniau, kad KTML-as sudomins tiek daug tinklinį mylinčių žmonių. Komandoms pirmenybės įdomios, nes surikiuotos pagal pajėgumus, tad joms pirmenybės įdomios. Po kiekvienų rungtynių į KTML-o internetinį puslapį statistai operatyviai pateikia - santraukas, žaidėjų rezultatyvumą, epizodų nuotraukas, net video. Ne kartą finalines A lygos vyrų rungtynės buvo transliuojamos tiesiogiai. Kartu su tinklinio aktyvistu D. Baltrušaičiu, transliaciją komentavome. Šiemet transliacija džiaugėsi ne tik vyrai, bet ir moterys - "Dailioji lyga".

- Ar pagalbą teikiate KTML-ui?

- Pilnai pasinėręs į lygos gyvenimą, nes jos prezidentui prisižadėjęs. Kadangi turiu "Nacionalinio teisėjo" kategoriją teisėjauju rungtynes. Dalyvauju lygos šventiniuose vakarėliuose, kartais kartu ir su krepšinio rungtynes aptarnaujančiais teisėjais bei statistais, kai juos organizuoja dviejų lygų prezidentas, pasitelkdamas D. Baltrušaitį. Beje, su Dariumi sukūrėme lygai himną. Pernai KTML-o puslapiuose teikiau informaciją apie dalyvaujančias komandas, jų žaidėjus. Gavau replikų, net įžeidimų iš anonimų, bet numojau ranka, nes lietuviams būdingas bruožas - pavydas.

- Kokia dabar trenerio išėjusio į užtarnautą poilsį dienotvarkė?

- Skirtumas tik toks, kad nerenku vaikučių ir nevykdau treniruočių. Ir toliau lankausi buvusioje darbovietėje, nes ji - mano antrieji namai. Pernai ją dar sustambino, prijungė lengvosios atletikos mokyklą. Dabar naujas pavadinimas - "Startas", naujas ir direktorius. Pažintis įvyko Lietuvos Valstybės Nepriklausomybės turnyre, kurį prieš 28-erius metus sukūrėme kartu su V. Margevičiumi. Taurę komandai nugalėtojai padovanojo Kauno Šaulių sąjunga.

- O laisvų savaitgalių lieka?

- Ne itin daug, nes iš įsibėgėjimo tęsiu pagalbą tiems kam aš esu reikalingas. Padedu Lietuvos tinklinio federacijai, LTOK Kauno skyriaus pirmininkui P. Majauskui, sporto mokyklai, abiem Kauno moterų komandoms "La vita volley", "Cukrainis", vykdyti tinklinio varžybas arba tradicinius turnyrus. Vykstu į Marijampolę ir Druskininkus.

Belieka padėkoti ir palinkėti darbštumo, o svarbiausiai - sveikatos.

Mindaugas Baranauskas

Kirkliauskas.jpg
 


 

Komentarai

Puslapis peržiūrėtas: 10935